Apakah skop aplikasi O-ring?

- 2021-09-11-

O-ring sebagai ukuran kecil, struktur sederhana, pemasangan cincin pengedap yang mudah, mempunyai kelebihan tersendiri, sehingga dalam lingkup aplikasi juga relatif luas, banyak industri menggunakan o-ring.

Pemakaian cincin-O mudah, biasanya dipasang di lingkaran luar atau lingkaran dalam bahagian segi empat tepat dari peranan penyegel alur. O-ring dalam ketahanan minyak, asid dan alkali, pengisaran, hakisan kimia dan persekitaran lain masih memainkan peranan pengedap dan peredam yang baik.


Dalam alat mesin, kapal, kereta, peralatan aeroangkasa, mesin metalurgi, mesin kimia, mesin kejuruteraan, mesin pembinaan, mesin perlombongan, mesin petroleum, mesin plastik, mesin pertanian, dan semua jenis instrumen dan meter, sebilangan besar aplikasi pelbagai jenis komponen pengedap.


Elemen penyegel cincin O adalah yang penting, walaupun biasanya kita kurang melihatnya, tetapi beberapa peralatan mekanikal umumnya mempunyai aplikasi, dan dari jarak pengenalan di atas dapat dilihat, cincin O memang banyak digunakan.